Tuesday, January 27, 2009

Goedkope Notaris Tips

Als je een huis gaat kopen heb jij het recht om de notaris te kiezen. Tenzij er in de koopakte uitdrukkelijk iets anders is opgenomen. Als je mag kiezen ben je al gauw geneigd om een goedkope notaris te kiezen. Soms is dit de beste oplossing en soms niet. In dit artikel over de keuze voor een goedkope notaris leest u meer feitjes over een notaris en wat hij zoal doet. U kunt zo een geïnformeerde keus maken voor een goedkope notaris. Natuurlijk is de beste oplossing om offertes en informatie aan te vragen bij meerdere notarissen.

Voor elke notaris, of het nou een goedkope notaris of een dure notaris is, geldt dat zij zich onpartijdig moeten opstellen. Ze staan 'boven de partijen'. Of dit altijd zo is zullen we maar even in ht midden laten, maar als u de indruk heeft dat een notaris partij kiest laat hem dit dan weten. Een notaris mag u uiteraard wel bijstaan door te waarschuwen voor mogelijke problemen of te vragen naar bepaalde zaken uit het koopcontract. Hij is tenslotte een specialist op rechtsgebied.

Het tarief van de notaris is vrij. Vroeger waren er geen goedkope notarissen, er waren alleen notarissen. Tegenwoordig, nu de markt geliberaliseerd is, worden veel verschillende tarieven gehanteerd. De keuze voor een notaris moet in eerste instantie worden gemaakt naar aanleiding van uw eerste indruk en de kwaliteit die hij levert. Een goedkope notaris kan uitstekend werk afleveren maar kan ook een prutser zijn. Wees dus op uw hoede en kies niet direct de goedkoopste notaris puur op prijs. Vraag eventueel familie, vrienden en kennissen met welke notaris zij een goede verhouding hebben of goede ervaringen mee hebben gehad.

Als u geen familie of kennissen zo gauw vind die een mening hebben over een goedkope notaris is het Internet een ideale bron van informatie. Zoek in een zoekmachine naar een notaris in uw buurt, of bekijk de aanbiedingen van verschillende notarissen online. Vaak is er op sites ook een mogelijkheid om een recensie van een notaris te geven, kijk hier dus ook altijd naar. Vaak genoeg is het een goede graadmeter voor de ervaring van meerdere mensen.

Als u een koper bent van een woning mag u elke notaris in Nederland kiezen die u wilt. Als u een huis in Amsterdam koopt en u wilt een goedkope notaris in Maastricht, dan staat u dat vrij. Of het praktisch is... dat is een ander verhaal. Soms kan een makelaar u ook op weg helpen in de keus van een goede notaris. Vraag aan de verkopend makelaar wie hij zou aanraden. Als u zelf uit Amsterdam komt en u koopt een huis in Maastricht, dan bent u beter af door de makelaar in Maastricht te vragen welke notarissen goed zijn. Als makelaar in Maastricht kan hij u ongetwijfeld meer vertellen over de notarissen in de buurt dan wie dan ook. Een makelaar in welke plaats dan ook, of het nou een makelaar in Maastricht of een makelaar in Amsterdam is, kent de plaatselijke markt en kan u op weg helpen bij de keuze voor een goede, goedkope, competente notaris.

No comments:

Post a Comment