Tuesday, February 3, 2009

Notaris en onpartijdigheid

Een goede notaris is onpartijdig en staat 'boven de partijen'. Als er zich dus problemen aandienen maakt het niet uit of je een goedkope notaris of een dure notaris hebt, hij moet zich onpartijdig opstellen.
Stel je hebt een vochtprobleem in je nieuwe huis. Je komt erachter bij de laatste oplevering. Het ziet eruit als opstijgend vocht en je wilt hier het fijne van weten, met name de kosten als je een vochtbestrijding bedrijf zou moeten inschakelen om dit op te lossen.
Je komt bij de notaris en je kunt hem vragen wat je het beste kunt doen. Of je nou een koper of een verkoper bent, of dat je samen in de ruimte zit, de notaris zal je als het goed is onafhankelijk advies geven. Hij kan ervoor kiezen het geld in een depot te laten storten, of een extra clausule op te maken of een andere oplossing te bedenken die specifiek op het probleem van vochtbestrijding is gericht.
Het is een ander verhaal als je een notaris aan het werk zet zonder dat dit vooraf was afgesproken. Een goedkope notaris zal jou bijvoorbeeld vaak vragen om bepaalde stukken aan te leveren. Als je die niet, of niet op tijd, aanlevert kan een notaris je extra kosten berekenen. Een goedkope notaris kan dan plotseling niet meer zo'n goedkope notaris zijn. Uiteraard geldt ditzelfde voor een dure notaris.
Of je nou een goedkope notaris, een gewone notaris of een dure notaris kiest, je hebt altijd recht op dezelfde kwaliteit onafhankelijk advies. Bij twijfel, vraag het gewoon. Een notaris is een expert in vastgoedrecht en kan je bijna altijd verder helpen bij je vragen.

No comments:

Post a Comment